Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


Dezvelirea plăcii comemorative dedicate renascentistului bulgar Dr.Petre Beron
13.06.2016  

Luni, 13 iunie 2016, la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate renascentistului bulgar Dr. Petre Beron. La eveniment au participat membri ai Ambasadei Bulgare în România, Părintele Arhimandrit dr. Victor Mutafov - reprezentantul Patriarhiei Bulgare la București, doamna Mariana Câju - Vicepreședinte al Consiliul Județean Brașov, doamna Ariana Bucur - Inspector general al Inspectoratului Școlar al Județului Brașov, Părintele dr.Vasile Oltean - directorul Muzeului Prima Școală Românească, Părintele Ioan Herda - paroh la biserica ”Sf. Nicolae” și Părintele Dănuț-Gheorghe Benga - protopop al Brașovului, delegat din partea Inaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza - Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

După slujba de Te-Deum, oficiată de un sobor de preoți, s-au ținut alocuțiunile: din partea Ambasadei Bulgare în România, din partea Consiliului Județean Brașov și din partea Mitropoliei Ardealului.

Reprezentantul Ambasadei Bulgare în România a mulțumit autorităților locale, Consiliului Județean Brașov, Înaltpreasfințitului Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și Părintelui dr. Vasile Oltean pentru acest moment istoric din relația celor două țări, Bulgaria și România, evidențiind faptul că ,,în clădirea Primei Școli Românești se păstrează tiparnița unde a fost tipărit ,,Abecedarul cu diverse învățături” al renascentistului bulgar Petre Beron, născut în anul 1799, la Kotel, Silven, Bulgaria. Acesta a urmat școala confesională (în bulgară și în greacă) din satul natal, apoi a urmat școala ”Sf. Sava” din București. Își desăvârșește studiile în filosofie la Universitatea Heidelberg și studiile de medicină la Universitatea din München, stabilindu-se apoi în Țara Românească.

Înainte de a începe studiile de filosofie și medicină, Petre Beron tipărește la Brașov ”Abecedarul cu diverse învățături” sau ”Abecedarul cu pește”, impropriu numit de unii cercetători, probabil de la o balenă care apare tipărită pe prima pagină, în limba bulgară, în anul 1824. După acest abecedar s-a predat și s-a învățat în Bulgaria, mai bine de o jumătate de veac.

Profesează medicina la Craiova, București și Paris, murind la 21 martie 1871. Este înmormântat în Prisaca, județul Dolj de astăzi.

Din partea Arhiepiscopiei Sibiului a vorbit părintele Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului, care a transmis salutarea și binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cel care a dat înalta binecuvântare pentru ca să fie marcată tipărirea la Brașov a ”Abecedarului cu diverse învățături”, Bucoavna sau Bukvarul, renascentistului bulgar Petre Beron, prin așezarea unei plăci comemorative.

Este un moment istoric, atât pentru poporul român cât și pentru poporul bulgar, serbarea de astăzi, prilejuită de tipărirea acestui abecedar în limba bulgară, în clădirea Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, în urmă cu aproape două sute de ani. Atât domnitorii cât și ierarhii din Țările Române au sprijinit țările aflate sub ocupație otomană, inclusiv Bulgaria, prin tipărirea de cărți de cult, cărți de apărare a credinței, prin ajutoare materiale, prin ridicarea de biserici etc. Acest ”Abecedar cu diverse învățături” a lui Petre Beron este primul abecedar în limba bulgară.

Legăturile dintre cele două biserici, română și bulgară, sunt foarte vechi. Se păstrează în arhiva Muzeului Prima Școală Românească o carte a Sf. Ioan de Rila, corespondența dintre Sf. Eftimie, ultimul patriarh de Târnovo înainte de căderea bulgarilor sub turci (1393), și Sf. Nicodim de la Tismana, ctitorul mănăstirilor Vodița, Cozia și Tismana. De asemenea, se păstrează în arhiva muzeului Istoria cetății Velico-Târnovo, cetate distrusă de turci în vremea păstoririi de Sf. Eftimie de Târnovo, anul 1393 și un manual de geografie, din secolul XIX, unde autorul dedică aproximativ 40 de pagini geografiei Bulgariei. Pentru sprijinul pe care românii l-au dat bulgarilor în decursul istoriei, patriotul bulgar Zaharia Stoianov trimitea, în anul 1885, un manifest emoționant românilor. Iată un fragment:

Nu există un singur bulgar, mai mult sau mai puțin inteligent și patriot, care să nu fi călcat pământul liber al României și să nu se fi folosit de ospitalitatea frățească a românilor. Într-o epocă de jumătate de secol, într-o epocă neagră și groaznică pentru noi, privirea poporului bulgar a fost pururea ațintită asupra malului stâng al Dunării. Tot ce era onest și nobil, tot ce avea vreo inițiativă era cuprins de ideea de a salva patria sa nenorocită, tot ce n-a putut să respire în Bulgaria robită, lucra și trăia în sfânta Românie. Mi-aduc aminte, precum își aduc aminte toți amicii mei, că cuvintele: România, București, Ploiești, Giurgiu, Brăila, Galați, și așa mai departe, au fost pentru noi cuvinte sfinte și egale cu cuvinte din Sfânta Scriptura.(...) Voi ați permis neastâmpăratului Botev să ne trimită „Cuvântul refugiatului bulgar” și apoi să editeze „Znamea”, organe de publicitate care, dacă ar fi apărut acum în Bulgaria, ar fi indignat desigur elementele din care se compune tagma trădătorilor patriei noastre mult încercate. Amantul vostru a hrănit pe apostolii libertății bulgare, pe luptătorii uriași ai independenței noastre… Salutare dar pământului sfânt al României, fie binecuvântat! România a fost a doua patrie pentru mii de martiri ai noștri.(...)

Această placă comemorativă, dezvelită astăzi, rămâne să dea mărturie despre buna colaborare între români și bulgari și despre faptul că românii în vremuri de restriște au știut să-i sprijine pe frații lor ortodocși de la sud de Dunăre, aflați sub stăpânire otomană.

Doamna Mariana Câju, Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, a subliniat implicarea Consiliului Județean Brașov la realizarea acestui proiect solicitat de Ambasada Bulgariei în România. De asemenea, a asigarat pe membrii Ambasadei de disponibilitatea și deschiderea în derularea de noi proiecte.

A urmat apoi dezvelirea plăcii comemorative și vizitarea Muzeului Prima Școală Românească.

Într-o lume a dezbinării, evenimentul de astăzi, de la Brașov, vină să arate lumii cealaltă față a lumii și anume a unități, a altruismul și a respectului. Biserica atât în țările române cât și în Bulgaria a fost făuritoare de cultură și păstrătoare a spiritualității.Liturghia Tinerilor 3 aprilie 2016 
Examanul de capacitate preoteasca din luna septembrie 2016
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.