Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


Medierea, o perspectivă ortodoxă
24.10.2012  

Trăim într-o lume din ce în ce mai secularizată, în care valorile sunt inversate. Se propovăduieşte o cultură care caută spectaculosul şi consumismul. Astfel se ajunge la o depersonalizare a omului, mai exact se trăieşte fără a mai ţine cont de cel de lângă el. De aceea, medierea şi interesul pentru mediator trebuie să fie o alternativă a lumii de azi la justiţia clasică. Dar dacă medierea nu ia în considerare omul, ca o făptură a lui Dumnezeu, omul acesta ancorat între cer şi pământ, „creat după chipul lui Dumnezeu deşi poartă rănile păcatului”, nu va da roade.

Evanghelia binevestită de Hristos şi propovăduită de Biserică are ca scop medierea. Fiul lui Dumnezeu a luat trup omenesc, „la plinirea vremii” (Gal .4,4) de la Duhul Sfînt şi din Fecioara Maria, –cum spunem în Crezul ortodox- a pătimit, a murit, a înviat şi S-a înălţat la cer pentru a împăca (pentru a media) pe om cu Dumnezeu, cu sine şi cu natura înconjurătoare . „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiu Său Cel Unicul născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţă veşnică” (In. 3,16).

Biserica, de la întemeierea ei şi până la sfârşitul veacurilor, are ca imperativ medierea, împăcarea. În Predica de pe munte, între cele şase antiteze, Mântuitorul Hristos ne îndeamnă la mediere: „Aţi auzit că s-a zis de demult: <<Să nu ucizi>>;iar cine ucide vrednic va fi de osândă. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; iar cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice nebunule, vrednic va fi de gheena focului. Deci dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău. Împacă-te cu pârâşul tău degrabă, până eşti pe cale ...” (Mt.5,21-25). Altfel spus, Biserica are în grija sa datoria de a-l ridica pe cel căzut, însănătoşirea celui bolnav, a celui păcătos, împăcarea celui certat şi integrarea lui în Biserică, în familie, în societate şi în comunitate a celui abătut.

Consider că nu trebuie deplânse sau descrise aceste slăbiciuni şi neputinţe ale oamenilor, ale semenilor noştri, ci mai degrabă trebuie ajutaţi, indiferent cât de căzuţi ar fi. Să le întindem o mână. Biserica, la noi, a avut acest rol de mediator şi l-a îndeplinit până în perioada secularizării lui Cuza. Şi după această perioadă întâlnim rolul de mediere al Bisericii în societatea românească până după cel de- al II-lea Război Mondial. Exista în biserică, mai ales la sate, acel sfat al bătrânilor, unde orice diferend în comunitate era rezolvat de către acesta. În satul meu, imi aduc aminte ca exista acest sfat al bătrânilor prin anii 70 ai sec al XX.

În lumea noastră, medierea şi profesia de mediator se impune. Aş zice că este stringentă. A fi mediator, ca şi a fi preot, presupune VOCAŢIE. Soluţionarea unui diferend depinde de înţelegerea din partea celui care mediază, depinde de cât de mult a înţeles cuza care a generat conflictul şi cât de mult se identifică cu cei aflaţi în conflict. Este o adevărată artă. Succesul unui mediator nu constă în câte cauze de medierea a fost implicat, ci în câte cauze a reuşit să-i împace pe cei implicaţi. În aceast constă sublimul acestei vocaţii.

Care este alternativa d.p.d.v. ortodox?

Avem nevoie de o aşezare a valorilor, a principiilor axiologice. Avem nevoie de o viaţă nouă în Hristos prin Duhul Sfânt. Nu sunt eficiente atitudinile sau măsurile negative. Consider că trebuie să primeze DRAGOSTEA, complementar cu viaţa ascetică (rugăciunea, postul, mila, iertarea, fapta bună etc). La acestea trebuie adăugate relaţiile interpersonale sănătoase şi dezinteresate. Dragostea este unicul antidot împotriva hedonismului, narcisismului, flagele ale lumii de azi, care caută să dezbine societatea.

Să ne dăm mâna cu toţii, Biserică, mediatori, societate şi toţi factorii de răspundere pentru a avea o societate cât mai sănătoasă. Să înmulţim dragostea, chiar şi către duşmanii noştri, să clădim relaţii interpersonale sănătoase şi dezinteresate, şi astfel ne vom bucura de o societate mai bună, mai frumoasă şi mai prosperă.

Pr. Dănuţ-Gh. Benga, protopopul Braşovului

Tema conferinţei a fost ţinută cu binecuvântarea IPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la simpozionul „Medierea în societatea românească de azi” şi „Credem în educaţie” din Braşovîntâlnirea cercului pastoral-misionar al preoţilor de caritate din spitalele braşovene 
Sfintirea bisericii "Sf.Arh.Mihail si Gavril" din cartierul Astra Brasov
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.