Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


Biserica Ortodoxa sarbatoreste odovania Botezului Domnului
14.01.2008  

Momentul marcheaza incheierea perioadei de sarbatorire a Botezului Domnului la raul Iordan. Care sunt semnificatiile acestei zile a oferit diac. Silviu Tudose, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Patriarhul Justinian' din Bucuresti: 'Sarbatorile imparatesti sunt toate precedate de un timp de pregatire sau anticipare, precum si de un timp de dupa praznuire sau dupa serbare. La incheierea acestei perioade de dupa serbare se praznuieste odovania praznicului. Termenul este din limba slavona si inseamna 'sfarsit', 'dezlegare' sau 'incheiere' a sarbatorii, un fel de concluzie. Din punct de vedere liturgic, atat inainte de un praznic imparatesc, cat si in perioada de dupa serbare, exista anumite cantari legate de praznicul respectiv care sunt combinate cu cantarile sfintilor praznuiti in zilele respective. In ziua odovaniei, slujba este aproape la fel ca in ziua insasi a praznicului, cu cateva exceptii'.

De asemenea, diac. Silviu Tudose a vorbit despre originea acestei randuieli a Bisericii de a prelungi sarbatorirea unui praznic imparatesc prin odovania acelei mari sarbatori: 'Intalnim chiar si in Vechiul Testament aceasta practica de a prelungi o sarbatoare timp de 7 zile, si chiar in primele veacuri ale crestinismului intalnim o prima marturie in epoca Sf. Constantin cel Mare care, dupa ce a praznuit sfintirea a doua biserici, dupa aceea in fiecare an cate 7 zile praznuia aceste sfintiri sub denumirea de 'sarbatoarea innoirilor'. Aceasta dupa serbare mai este legata si de institutia catehumenatului, adica a acelor oameni care se pregateau pentru a primi botezul crestin, iar dupa primirea botezului o perioada de 8 zile purtau in continuare haina alba a botezului, serbau in mod deosebit aceasta perioada, iar in a 8-a zi veneau la biserica, dadeau jos haina alba a botezului si intrau in cealalta perioada a vietii lor'.

Nu in ultimul rand, diac. Silviu Tudose a explicat si motivul pentru care odovania sarbatorii Botezului Domnului este randuita la 8 zile dupa acest praznic imparatesc: 'Ar mai fi si o explicatie simbolica faptul ca timp de 8 zile dupa praznicul Botezului Domnului, la slujba cantam in continuare cantarile praznicului, iar in ziua a 8-a dezlegam acest praznic ca simbol al faptului ca el ne obisnuieste cu Imparatia lui Dumnezeu care este vesnica. In traditia teologica, numarul 8 este si o imagine a deplinatatii timpului, si aceasta praznuire la 8 zile dupa ce a fost ziua praznicului ar fi o expresie vazuta a acestei plinatati cu care ne obisnuieste Biserica prin sarbatorile ei'.

Sursa: Mitropolia Ardealului


Comunicat De Presa al Consiliului Judetean Brasov privind Biserica si Complexul "Sfantul Nicolae" din Schei 
Noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane va fi publicat in Monitorul Oficial
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.