Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


Noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane va fi publicat in Monitorul Oficial
21.01.2008  

Proiectul noului Statut de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, care a fost aprobat in data de 16 ianuarie la Bucuresti, urmeaza a fi publicat la inceputul saptamanii aceasteia in Monitorul Oficial. Statutul reglementeaza activitatea organismelor centrale si locale ale Bisericii, astfel incat acestea sa se adapteze la necesitatile actuale ale credinciosilor, informeaza www.trinitas.ro. De asemenea, in noua sa forma, Statutul are mai multe imbunatatiri care au fost evidentiate de catre PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in cuvantul rostit la finalul slujbei Sfintei Liturghii oficiata duminica, 20 ianuarie, la Catedrala mitropolitana din Iasi: „Noul Statut are multe imbunatatiri fata de vechiul Statut. In primul rand este mai conform cu sfintele canoane ale Ortodoxiei Universale, iar in al doilea rand pune un accent deosebit pe lucrarea parohiei, pe conlucrarea preotului cu credinciosii si are prevazut ca in fiecare parohie sa se dezvolte mai multe servicii: unul cultural, altul social-caritativ, altul cu tineretul, altul gospodaresc de intretinere a locasului de cult si a celorlalte cladiri, incat sa avem o diversitate de activitati bine definite din punct de vedere al organizarii parohiei.”

PF Parinte Patriarh Daniel s-a referit apoi la atributiile pe care le va avea Sinodul mitropolitan, potrivit noului Statut de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane: 'Sinodul mitropolitan a primit mai multe atributii, mai multe drepturi si mai multe responsabilitati. Potrivit noului Statut, Sinodul mitropolitan are obligatia si datoria permanenta de a veghea ca in mitropolia sau in zona respectiva sa fie pastrata dreapta credinta, unitatea de credinta, unitatea de slujire liturgica, unitatea de disciplina canonica, ca sa nu fie diferente mari de la o eparhie la alta. De asemenea, Sinodul mitropolitan are datoria de a coordona sau stimula intr-ajutorarea frateasca a eparhiilor dintr-o mitropolie ca acele eparhii mai bogate sau mai bine organizate sa ajute si eparhiile vecine ca sa fie mai bine organizate si sa fie sprijinite din punct de vedere material si spiritual'.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Daniel a mentionat responsabilitatile ce revin Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: 'La nivel de Patriarhie, Sf. Sinod are raspundere nu numai pentru ortodocsii romani din tara, ci si pentru toti ortodocsii romani din afara granitelor tarii. Acum se infiinteaza foarte multe parohii noi care au nevoie de episcopi, care au nevoie de coordonare, de sprijin si au nevoie de interventii la autoritatile locale si centrale din fiecare tara ca ei sa fie ajutati, sa-si poata construi biserica, sa-si poata organiza viata duhovniceasca si sa poate fi recunoscuta demnitatea si drepturile lor, mai ales in Europa'.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit si la rolul laicilor in viata bisericeasca, prevazut in noul Statut de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane: 'Trebuie sa remarcam ca activitatea laicatului din Adunarea eparhiala are aceleasi baze solide ca si pana acum, dar la nivelul central si national, Adunarea Nationala Bisericeasca are si Comisii permanente mai ales cele referitoare la probleme legate de migratie, de cultura, de recuperare a bunurilor bisericesti. S-a reactivat Comisia mixta Guvern - Patriarhie privind parteneriatul social, noi cai de rezolvare a problemelor existente si noi cai de cooperare practica pentru ajutorarea saracilor si a batranilor'.

Sursa: Mitropolia Ardealului


Biserica Ortodoxa sarbatoreste odovania Botezului Domnului 
Predarea religiei in sistemul de invatamant public, un act de dreptate si o necesitate permanenta
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.