Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


IPS dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului implineste ast?zi 60 de ani
12.10.2007  

Astăzi, 12 octombrie se împlinesc 60 de ani de când ÎPS dr. Laurenţiu Streza a văzut lumina zilei. ÎPS Sa va oficia Sfânta Liturghie urmată de slujba de Te Deum împreună cu PS Visarion Răşinăreanu, care împlineşte astăzi 10 ani de arhierie, şi un însemnat sobor de preoţi, alcătuit din consilieri, profesori ai Facultăţii de Teologie şi foşti studenţi, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, începând cu ora 08:00. După slujbă ÎPS Sa se va deplasa la Iaşi, pentru a fi prezent la slujba care va avea loc cu prilejul Sărbătorii Sfintei Cuv. Parascheva.

După oficierea Te Deum-ului, ÎPS dr. Laurenţiu Streza a conferit distincţia Crucea Şaguniană P.S. Visarion Răşinăreanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului la 10 ani de arhierie, cât şi Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Păcurariu.

ÎPS dr. Laurenţiu Streza, cu numele de mirean Liviu Streza, s-a născut în anul 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. A urmat cursurile şcolii generale în localitatea natala, după care pe cele ale liceului teoretic „Radu Negru” din Făgăraş. A devenit apoi student al Institutului Teologic universitar „Andrei Şaguna” din Sibiu, obţinând diploma de licenţă in Teologie în anul 1969. A urmat apoi între anii 1970-1973 cursurile de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti , la Secţia Practică, Specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină. Susţine 2 ani mai târziu examenul de admisibilitate, pe care-l promovează cu media 9,50. Timp de un an (1982-1983) se află la studii în cadrul Institutului Ecumenic de la Bossey – Elveţia, urmând apoi cursurile de specializare în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia. În anul 1985 obţine diploma de doctor în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti, specializarea: Liturgică Pastorală şi Artă creştină, cu teza: „Botezul în diferite rituri liturgice creştine”, sub îndrumarea marelui liturgist Pr. Prof. Dr. Ene Branişte .

În anul 1969 se căsătoreşte cu Eugenia Stanciu, având împreună cinci copii . În luna decembrie a aceluiaşi an este hirotonit preot pe seama parohiei Lisa , protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorală susţinută. Între anii 1976-1981 îndeplineşte rolul de spiritual-asistent la Institutului Teologic Universitar din Sibiu, iar începând cu anul 1976 devine asistent la Secţia Practică. Devine suplinitor la lectoratul de Limba greacă (1977-1979) şi lectoratul de Limba franceză (1983-1986), iar din 1986 suplineşte disciplina de Liturgică şi Pastorală , cu seminariile de practică liturgică. Devine profesor universitar, începând cu anul 1987, titular la disciplinele: Liturgică, Pastorală şi Artă creştină , precum şi Îndrumător de doctorat. Din ianuarie până în aprilie 1990 , deţine funcţia de consilier economic al ÎPS Antonie Plămădeală, mitropolit al Ardealului. Între anii 1992-1996 este Secretar ştiinţific al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu. În anul 1992 soţia trece în lumea drepţilor. În acelaşi an este ales membru al Asociaţiei Internaţionale „Societas Liturgica”, cu sediul la Toronto (Canada) şi Trier (Germania). În data de 20 iulie 1996 este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către ÎPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurenţiu . Apoi, în data de 4 iulie 1996 este ales, prin hotărârea Sfântului Sinod, episcop al Caransebeşului. În 11 august 1996 este hirotonit arhiereu şi instalat episcop la Caransebeş de către ÎPS Mitropolit Nicolae al Banatului. Între anii 1997-2001, din încredinţarea Sf. Sinod, poartă de grijă credincioşilor români, vizitând şi slujind în toate parohiile din Banatul Sârbesc. Contribuie la alcătuirea Statutului de funcţionare şi la alegerea organelor de conducere ale noii Episcopii a Vârşeţului. În prezent, cu binecuvântarea P.F. Părinte Patriarh Teoctist şi încredinţarea Sf. Sinod, face parte din Comisia de dialog între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Sârbă. Este preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a şase noi sfinţi: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie al II-lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, cu slujbele lor şi cele ale altor sfinţi canonizaţi mai înainte. De asemenea este numit preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult, în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod, condusă de PF Părinte Patriarh Daniel.

În data de 3 noiembrie 2005 este ales Mitropolit al Ardealului, fiind instalat în 13 noiembrie 2005 în Catedrala mitropolitană din Sibiu, de către Prea Fericirea Sa, Patriarhul Teoctist, împreună cu un numeros sobor de arhierei. 
130 de ani de la nasterea mitropolitului Gurie Grosu
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.