Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Noutati


130 de ani de la nasterea mitropolitului Gurie Grosu
16.10.2007  

În cadrul programului dedicat aniversarii a 130 de ani a Bibliotecii „B. P. Hasdeu”, precum si împlinirea a 130 de ani de la nasterea Mitropolitului Gurie Grosu (1877 – 1943) a fost lansat volumul „Mitropolitul Gurie – misiune de credinta si cultura”, informeaza www.rgnpress.ro. Eveniment a fost organizat de Silvia Grosu, descendenta a acestei familii. La manifestare au fost prezenti preoti apartinând Mitropoliei Basarabiei, care au rostit rugaciuni în memoria Mitropolitului Gurie Grosu.

Culegerea „Mitropolitul Gurie – misiune de credinta si cultura” reprezinta o încercare de reabilitare a remarcabilei personalitati care a fost si ramâne Mitropolitul Gurie al Basarabiei. Cartea tinde sa remodeleze respectul fata de personalitatile neamului nostru, schimbând atitudinea fata de acest parinte spiritual al Basarabiei – Mitropolitul Gurie. Protoiereul Ioan Ciuntu a declarat ca Mitropolitul Gurie merita o atentie deosebita: „În fiecare an, împreuna cu clerici si mireni ai Mitropoliei Basarabiei, depunem flori la mormânt unde în taina comunicam cu Mitropolitul. Este pacat sa se dea uitarii faptele si activitatea carturareasca a Mitropolitului, pentru ca a facut eforturi mari ca Biserica din Basarabia sa progreseze”.

În opinia istoricului Ion Varta, acest eveniment simbolizeaza comemorarea meritelor incontestabile pe care le-a avut Mitropolitul Gurie în istoria neamului românesc din Basarabia. „Acest ctitor al miscarii nationale românesti, de emancipare nationala, a fost unul din protagonistii Unirii din 1918 si unul dintre artizanii readucerii ortodocsilor din Basarabia în sânul bisericii noastre stramosesti, dupa 106 ani, de ocupare tarista”, a spus istoricul. Volumul este o culegere de articole si studii despre Mitropolitul Gurie Grosu al Basarabiei.
Sursa: Mitropolia Ardealului


IPS dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului implineste ast?zi 60 de ani 
Deschiderea Targului National de Carte si Revista Teologica la Sibiu
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.