Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Parohii ale protopopiatului > Biserica Sf. Treime - Pe Tocile

Biserica Sf. Treime - Pe Tocile


Biserica Tocile I
Adresa: Dr. V.Saftu nr.57
Preot Colceriu Aurel
Telefon: 0744479991
Construita: 1813
Pictata: 1946 de Iosif Vasu

Biserica Tocile II
Adresa: biserica comuna cu Brasov Tocile I
Preot Reit Aurelian
Telefon: 0740200413

Vedeti unde este biserica pe harta


Pâna la 1781 cei 4184 de credinciosi în 1071 familii din Scheii Brasovului (dupa cum dovedesc statisticile timpului) erau slujiti de serviciile religioase ale unei singure biserici, anume Biserica Sf. Nicolae din Schei. Dupa numeroase memorii, mai ales dupa ce Iosif al II-lea, la 28 octombrie 1781, emisese decretul de concivitate, prin care se stipula între altele ca românii puteau ridica scoli si biserici daca aveau cel putin 100 familii, locuitorii din zona Tocilelor obtin dreptul de a-si ridica o biserica. Ca urmare, la 22 septembrie 1781, în gradina cumparata de la Micu Voicu (ginerele cunoscutului librar si negustor Hagi Ioan Ciurcu) se ridica mai întâi o troita din lemn de catre familia Ioan si Paraschiva, Radu si Maria, "în amintirea unor raposati", desi prin adresa din 12 februarie 1779 magistratul raspunde guvernului ca românii din Schei au o biserica mare si nu este nevoie de alta. Un alt motiv de refuz era acela ca în 1782 se aprobase pentru români biserica din Brasovul Vechi. Totusi din cronica locala a lui Thomas Tartler aflam ca la 31 iulie 1812 "împaratul dadu aprobarea pentru ridicarea unei a doua biserici în Schei", în locul capelei facute în 1806. Probabil ca alaturi de troita amintita se începuse constructia bisericii din lemn, terminata în anul 1813. La scurt timp, în 1824 se începe însa constructia bisericii din piatra dupa planurile arhitectului Diners. S-au ridicat la scurt timp doua chilii în curtea bisericii (1819) prin stradania primului paroh Voina Pitis.

Aveau sa fie protejati de patronajul episcopului Vasile Moaga si favorizati de daniile impresionante ale localnicilor: Dumitru si Teodor Orghidan doneaza 415 fl. "un policandru, un procovet, 2 sobe de scoala si 830 fl. Pentru iconostas, preotul Voina Pitis - 276 fl., carti vechi; Vasile Ototoi – 105 fl. Însusi voievodul Grigore Ghica ofera 500 de taleri, carturarul Barbu Vacarescu, clucerul Dana, boierul Mihaita Filipescu, medelnicerul Dumitrache Duma, stolnicul Petrache, serdarul Raducanu târca, logofatul Gh. Macelar – ca sa amintim doar câteva nume de ctitori de peste munti care s-au oferit sa sprijine ridicarea acestui lacas.

Dupa cum spune cronicarul bisericii Nicolae Grid "în 85 de zile s-au savârsit » si în 10 iunie 1813 s-a sfintit biserica în prezenta protopopului Radu Tempea si a preotilor Ioan Stefanovici, Simion Popovici (Datcu) si a diaconului Nicolae Grid.

Avea sa fie pictata de valorosii pictori Costantin Lecca si Misu Pop în anul 1856, an în care se realizeaza si turnul cu ceas. Pictura a fost renovata mai întâi în anul 1913, când biserica este resfintita de protopopul Vasile Saftu, ca delegat din partea Mitropoliei Ardealului. Între anii 1945-1946, cu concursul parohului Valer Voineag biserica este renovata în întregme, executându-se urmatorele lucrari: asanarea pamântului, punerea pavimentului de mozaic, subzidirea bisericii pâna la ferestre, o bordura de asfalt în jurul bisericii în exterior, instalarea gazului metan, stranele, podisorul, zugravirea fatadei si restaurarea picturii de pictorul fagarasan Iosif Vasu. În urma lucrarilor, biserica a fost refintita la 15 septembrie 1946 de mitropolitul Nicolae Balan, însotit de soborul de 26 de preoti.

Întrucât, prin decretul lui Iosif al II-lea din 1788 se interzice înmormântarea în biserica, se cumpara si gradina negustorului Apostol Hagi Radu, folosita ca cimitir (pâna la 1791 se înmormântasera aici 725 persoane), motiv pentru care aici se cladeste în 1806 o capela mortuara.. La altarul noii biserici au slujit cu credinta preotii: Voina Pitis si nepotii sai Bonifatie Pitis si Dimitrie Orghidan, apoi Nicolae Mihaltan (devenit director al gimnaziului din Brad), Vasile Sfetea, Nicolae Furnica, Candid Muslea, Nicolae Stinghe, Nicolae Chicomban si din 1939 Valeriu Voineag.

Biserica pastreaza si azi pictura marelui maestru Costantin Lecca (1807-1887), fiind restaurata în 1945.

Alaturi de biserica se facusera câteva chilii, una din ele devenind lacas de scoala "pentru copiii mici de Pe Tocile", la care în a doua jumatate a veacului al XIX-lea preda compozitorul George Ucenescu (autorul melodiei imnului "Desteapta-te Române") si apoi pentru 40 de ani Ioan Suciu (pictor de icoane), pâna când scoala fuzioneaza cu "Scolile Centrale Române" (azi colegiul "Andrei Saguna").

Cimitirul este mult mai mare decât cel de la biserica Sf. Nicolae, iar inscriptiile de pe vechile cruci poarta amintirea unor localnici de valoare: preotii Bonifatie Pitis, Nicolae Chicomban, directorul scolilor primare din Brasov, Ioan Vatasan, profesorii I.C. Pantu, Gheorghe Prejmerean, Ion Dariu (autori de manuale), botanistul Dumitru Lupan, filologul Costantin Lacea, Vasile Greceanu (ginerele lui Andrei Muresianu) s.a. Pâna în 1883 si osemintele poetului Muresianu erau gazduite de acest cimitir, dar apoi au fost stramutate în Groaveri, la biserica Sf. Paraschiva, unde se gasesc si azi.

Localizare Biserica Sf. Treime - Pe Tocile in Brasov

 

Biserica Sfanta Treime - Pe Tocile
Imagine mare
Biserica Sfanta Treime - Pe Tocile
Imagine mare
Biserica Sfanta Treime - Pe Tocile
Imagine mare
Biserica Sfanta Treime - Pe Tocile
Imagine mare
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.