Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Parohii ale protopopiatului > Biserica Sf.Parascheva - Groaveri

Biserica Sf.Parascheva - Groaveri


Biserica Groaveri I
Adresa: Dr. Baiulescu nr.16
Preot Gârlonţa Nicolae Florin
Telefon:0744383315
Construita: 1888
Pictata: 1971 de Iosif Vasu

Biserica Groaveri II
Adresa: biserica comuna cu Brasov Groaveri I
Preot Gârlonţa Florin
Telefon: 0740504552

Vedeti unde este biserica pe harta


Nevoiti sa paraseasca Biserica Sf. Treime-Greceasca din Târgul Cailor si lipsiti de cimitir în capela din Cetate, unde se refugiasera, românii ortodocsi cumpara de la viitorul protopop Ioan Petric în anul 1872 un teren de 695 stânjeni în Ciocrac, devenit apoi Groaveri (de la germanul Graben = cimitir). Terenul cuprindea si o casa de piatra construita în anul 1866 si o casa din lemn, cunoscuta drept "Casa Calugarului". Dupa doi ani, prin stradania protopopului Bartolomeu Baiulescu, se începe constuctia capelei destinata cimitirului abia înfiintat, aducându-se tâmpla, policandrul mic si câteva icoane de la capela din Târgul Grului (azi Piata Sfatului), fiind binecuvântata la 25 februarie 1888 de Mitropolitul Miron Romanul.

Biserica este construita din piatra si caramida, în forma de cruce, cusinuri semicirculare în exterior, cu elemente aorientale si mozaice, având o lungime de 18 m, latime de 6 m si înaltime de 12 m. Tavanul este boltit, având cupola centrala cu 16 ferestre. În zidurile laterale sunt amplasate 3 ferestre mari cu vitralii. Acoperisul, facut din tabla, detine 10 turnulete si o clopotnita cu 2 clopote.

Pictura interioara este realizata în fresca de pictorul Iosif Vasu, altarul este pictat de Vasile Niculescu, iar icoanele de pe Cafas sunt rewsalizate de pictorul Dobrescu. Icoanele de pe Iconostas dateaza din anul 1838, provenind de la capela din Cetate.

Între anii 1919 si 1946 a deservit ca Biserica a Garnizoanei militare-Brasov, având ca preot slujitor pe Eugen Saftu.

În anul 1954, prin ordinul 5942 semnat de I.P.S. Nicolae Balan, Mitropolitul Ardealului, capela devine Biserica Parohiala cu hramul "Sf. Cuvioasa Parascheva", fiind numit preot paroh  Laurentiu Victor.

Între anii 1969-1973 s-a renovat biserica si pictura interioara si exterioara, fiind resfintita în 14 octombrie 1973 de mitropolitul Nicolae Mladin, însotit de episcopul vicar Emilian Rasinareanul si un sobor de preoti, în frunte cu pr.prof. dr. Isidor Todoran.

Cimitirul din preajma Biserici proejeaza amintirea celor mai mari personalitati ale Brasovului: poetul Andrei Muresianu, compozitorul Iacob Muresianu, profeorul Andrei Bârsenu, filologul Sextil Puscariu, protopopul Bartolomeu Baiulescu, directorul sagunist Virgil Onitiu, profeorul Ion Colan s.a.

Astazi biserica este deservita de preotii: Florin Gârlontea, tatal si Florin Gârlontea, fiul.

Localizare Biserica Sf.Parascheva - Groaveri in Brasov

 

Biserica Cuvioasa Parascheva - Groaveri
Imagine mare
Biserica Cuvioasa Parascheva - Groaveri
Imagine mare
Biserica Cuvioasa Parascheva - Groaveri
Imagine mare
Biserica Cuvioasa Parascheva - Groaveri
Imagine mare
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.